AYAM PANGGANG BERSOS MUSTARD
RESEPI
Bahan2 :
Untuk perapan ayam
- 1 Ekor ayam @ separuh(ikot rasa nk potong @pun tak nak.
- Olive oil
- Bawang putih - 10 ulas dilenyek sedikit
- Fresh Thyme
- Cayenne pepper,black pepper,garam secukup rasa
Sayuran (Seasoned potato,carrot & mushroom)
- Carrot
- Tomato ceri 10 bj (ikot suka)
- Bawang merah 2 bj
- Ubi kentang 3 bj dibelah 4 @ ubi kentang yg bulat kecik 2
- Cendawan button 5bj
- Sedikit butter
- Olive oil 3sd
- Black pepper,garam secukup rasa.
Sos Mustard
- Sedikit Butter 3sd
- Mustard jenama French's(ikotla nak byk mana)
- Pepper + garam
- Cream 2d(nak pon blh xnak pon blh)/ susu pon blh
CARA2 :
- Perap ayam dulu seeloknya 1/2 @ 1 jam.
- Panaskan ketuhar dulu.
- Kemudian masukkan ayam perapan & sayuran di dalam ketuhar selama 15 minit - 20 minit.Pastikan ayam di grill bahagian atas & sayuran di bahagian bawah supaya jus2 ayam meresap bersama2 sayuran.
- Sementara tu buat la sos mustard,masak ke semua bahan sehingga rata.
- Sedia untuk di hidangkan. Buat la air jus tembikai..mmg masyukk je mkn!
~~SELAMAT MENCUBA YER SUMA~~
0 comments:
Catat Ulasan