Selasa, 15 Januari 2013

AYAM PANGGANG



AYAM PANGGANG BERSOS MUSTARD

RESEPI

Bahan2 :

Untuk perapan ayam

  • 1 Ekor ayam @ separuh(ikot rasa nk potong @pun tak nak.
  • Olive oil
  • Bawang putih - 10 ulas dilenyek sedikit
  • Fresh Thyme
  • Cayenne pepper,black pepper,garam secukup rasa
Sayuran (Seasoned potato,carrot & mushroom)
  • Carrot
  • Tomato ceri 10 bj (ikot suka)
  • Bawang merah 2 bj
  • Ubi kentang 3 bj dibelah 4 @ ubi kentang yg bulat kecik 2
  • Cendawan button 5bj
  • Sedikit butter
  • Olive oil 3sd
  • Black pepper,garam secukup rasa.
Sos Mustard
  • Sedikit Butter 3sd
  • Mustard jenama French's(ikotla nak byk mana)
  • Pepper + garam
  • Cream 2d(nak pon blh xnak pon blh)/ susu pon blh

CARA2 :

  1. Perap ayam dulu seeloknya 1/2 @ 1 jam.
  2. Panaskan ketuhar dulu.
  3. Kemudian masukkan ayam perapan & sayuran di dalam ketuhar selama 15 minit - 20 minit.Pastikan ayam di grill bahagian atas & sayuran di bahagian bawah supaya jus2 ayam meresap bersama2 sayuran.
  4. Sementara tu buat la sos mustard,masak ke semua bahan sehingga rata.
  5. Sedia untuk di hidangkan. Buat la air jus tembikai..mmg masyukk je mkn!


~~SELAMAT MENCUBA YER SUMA~~

0 comments:

Catat Ulasan