Jumaat, 28 Februari 2014

Pulau Pangkor Adalah percutian aku

Percutian ke Pangkor kali ni sangat senang & menjimatkan..Jimat pon boleyyy..hehehe.. Kalo tambah tolak darab bahagi sume boleylah takdela mahal pon. Klo korang nak rase angin2 laut,bunyi2 ombak, kat pangkor pon boley pada yg nak save budget le.. nak pegi langkawi jauh bebeno.. hahaha...

Aku & En hubby sampai je kat jetty lumut tros letak kereta dekat "parking berbayar". Tempat ni cas 1jam 0.60sen.Memula tgk memang mcm murah kan? kan kan kan.... jangan lupa ye guna calculator (otak @ handset) bkn 8jam ye tapi 24jam & mungkin lebih. Ni pada yang nak stay dekat pangkor 3hari 2malam ke tak pon 2hari 1 malam ke.. Terpulang le pada korang. Tapi pada ak 2hari 1 malam pon dah cukup.Masa balik nak bayar parking kete tu tak payah la susah2 korang nak gebek mesin bayar tiket tu sebabnya nanti masa keluar dari parking kete tu diorang ade sediakan satu kaunter dekat tingkat bawah sekali untuk buat bayaran lagi senang.

Lepas tu tros beli tiket, tak payah susah2 sbb dekat2 ctu ade je org nak jual tiket ferry. Jangan risau tiket sume harga sama cume tak bape paham nape la ramai sgt org dok berebut nak jual tiket tu.. mungkin sebab dapat komisen la tu.. untungggg... hehe. Harga tiket pergi balik RM10.00 seorang. Ape lagi dah dpt tiket pegi le duduk kat tempat tunggu jeti tu.. masa ak pegi tu dalam kol 11.30 pagi naik feri dalam kol 12.00 tghr. Pada yang nak pegi Pangkor tu balik hari elok la pegi awal2 pagi sebab klo dah tengahari bru nak naik feri baik lupakan jela niat tu ape benda nak wat kat sna klo kejap je petang dah nak cabut..hehehehe

Sampai je dekat jeti pangkor tros amik teksi aka van. 1 van  RM10.00, gasak kome le nak pegi celah mana korang pnya chalet,hotel @ resort. Ingat harga ni bukan pegi balik ye macam tiket feri tu..pegi sahaja balik lain cite,bayar Rm 10.00. Lepas tu tros aku & En Hubby check in dekat Puteri Bayu Beach Resort.Sepatutnya check in kol 3ptg tapi dah sampai awal naseb la villa dh ade time tu so dapat la kami beristirehat..cewah! ayat skema.

Lepas je solat zuhur tros je kami terjah pantai.. Yang best resort kami ni pantai memang dekat je & ade privacy tok kita, memang berbeza la dekat teluk batik tak pon kalo kat pangkor, dekat area teluk nipah tu jenuh nak berebut tempat,dekat sini tak payah nak gelut gelimat sgt ye..banyak tempat korang leh bentang tikar berkelah pon boleyyy..hahaha... Pasir pon bersih je, takde sampah syok je mandi air laut takde gatal2 badan. Depan Resort kami plk boley tgk pulau yang ade resort terapung atas air tu.. memang cantik tambah lak klo tgk msa waktu malam cantek! harga pon yang pasti lagi cantek..!

Resort kami stay ni dari ape yang aku tengok & buat panggilan utk tempahan bilik, dia banyak pilihan bilik hotel & villa. Kalo bilik hotel better la jangan amik standard room sebab kecik je risau korang nak solat susah takde ruang. Pada aku baik korang amik superior room, harga tak silap aku mahal lebih ckit la dalam RM 30 @ pun RM 40. Korang search la google tgk dia pnya website. Beli Agoda mahal lagi tak silap aku. Macam aku stay dekat villa nak merasa Honeytodamoon katakan.. RM 280 garden view.memang best!sekali bekfes. Bekfes lak pada aku ok,banyak menu kenyang perut senang hati.hehe...

Selesai bab resort, Jom aku story pasal part pangkor. Petang tu kami jalan2 cuci mata sambil tgk org main banana boat,ski & macam2 lagi la aktivit air. Jangan risau sume ade yang penting duet pon kena adela..hehe.. Lepas tu kitaorg terjah la mandi air laut, seyes cakap mmg best air bersih,jernih siap boleh jumpa tapak sulaiman versi baby2 lagi terdampar..agak teruja bagi org macam aku yg jarang jumpa..hahaha... Lepas je mandi laut tros g shower terbuka yang disediakan khas pd tetamu resort untuk bersihkan diri sebelum nak terjun kan diri dalam pool ataupon tros balik ke bilik masing2. Pool dia best gak ade yang dalam, yg tak berapa dalam bg org dewasa & pool utk kanak2 pon ade. Jangan la yg dewasa pon nak terjah tang situ..sian kanak2 yang melihat.hehe...

Sebelah malam kami keluar jejalan kaki pegi kawasan kedai2 makan & tempat2 orang jual barang2 cenderamata. Jangan risau pada yang taknak makan dalam resort korang boleh keluar jalan ckit nanti jumpa la kedai serbaneka,kedai makan ikan bakar,kedai yang jual pelbagai jenis cenderamata & kedai yang sediakan khidmat sewaan motorsikal @ pon basikal. Malam tu kitaorang just lepak kedai makan & jalan2 cuci mata, last sekali kami pegi jalan tepi pantai. Yang best masa tu ramai jugak orang yang melepak tengok abg2 memancing & masa tu ape aku perasan air tengah pasang, memang nampak ketara la.

Esoknya pagi2 lagi kami tros pegi breakfast yang sememangnya puas hati & kenyang amat sgt. Macam2 makanan yang disediakan,boleh dikatakan puas hati la, rasa pon tak menghampakan kami berdua. Selesai je makan kami paksa diri utk jalan2 lagi nak bagi makanan tu cepat hadam la konon..hahaha... Target utama kami nak pegi sewa moto dalam 2jam utk jalan2 sekitar pangkor sebelum checkout resort & balik. Kami sewa motorsikal tu dalam 2jam RM20.00 & motor tu memula nampak ok,baru la tapi lepas bawak pepaham jela motor yg digunakan macam2 org tayar gelong, paling best part msa nak naik bukit turun bukit menghala ke Teluk nipah perghh...!!! ase lagi elok tolak je kot dari naik,moto takleh pickup!ceh indah rupa dari guna.hahaha..naseb motor sewa bedal aje la tipah oiiii...walaupon terkemut2 nak naik mentang2 la laki bini sehat.hahahaha...

Teluk Nipah ape yang aku perhatikan kawasan nya lebih meriah lagi sebab kat sini ramai yang wat trip berkumpulan. Lepas tu banyak jugak kedai2 makan,kedai2 cenderamata yg jual macam2 jenis keychain, fridge magnet, baju & macam2 lagi la. Kat area cni memang tak payah risau la bab makan, macam2 ade. Yang bezanya dengan kami kat pasir bogak 2 cna pantai dia memang tenang & tak ramai org berbanding teluk nipah ni ramai jugakaku tengok orang kat pantai mcm takde tempat pulak nak beradu domba. Lepas tu aku tengok banyak jgk chalet,homestay,hotel budget yang murah2 berbanding dekat pasir bogak.

Lepas tu kami ke pekan, tapi tak sure la tempat ni betul ke tak dipanggil pekan sebabnya tempat ni aku tengok mcm2 kemudahan ade. Ala pekan yang aku cakap ni tempat korang sampai kat jeti pangkor tu. Kami masih lagi tengok kedai2 yang jual mcm2 jenis cenderamata dari baju sampaila brg2 hiasan rumah,macam2 design ade. Pilih je siap ade diskaun lagi. Kat sini jgk ade bank, senang la kalo nak kuarkan duet. Selain tu ade jugak kedai2 yang jual makanan laut yg kering basah sume nya murah2. Pada aku baik korang beli dekat pangkor,jangan sampai lumut baru nak beli sebab aku rasa lagi mahal. Murah & banyak,siap boleh tawar menawar lagi. Agak kecewa ckit sebab kami tak sempat nak pegi tengok tempat besejarah kat pangkor tu. tapi takpe tak kesah pon sebab hati dah bunga2 dapat beli macam2 barang.hehehe...

Cukup je masa utk checkout aku mintak tolong staff resort tu tel teksi untuk anta kami ke jeti pangkor. Bayaran tetap sama RM 10.00 utk satu teksi. Lepas tu masa nak naik ferry tu jangan lupa keluarkan tiket msa memula sampai dkt pangkor & tunjuk pda orang yg cek tiket tu. So pada kekawan yang teringin & bercadang nak bercuti ke pangkor tu, harap2 perkongsian info utk bercuti ke pangkor ni dapat la membantu korang... Selamat bercuti ye...







Berminat dengan percutian ini?

4 comments:

Catat Ulasan