Ahad, 14 Julai 2013

MASALAH2 YG SERING DIHADAPI KETIKA MEMBUAT BISKUT DAN PUNCANYA


          1) Biskut terlalu keras :


           - Tepung yang digunakan tidak sesuai (terlalu "kuat").

               - Tepung terlalu banyak.

               - Tidak cukup lemak/mentega/marjerin.

               - Kandungan gula yang tidak betul.

               - Terlalu lama memukul/mixing.

               - Tidak cukup cecair (contohnya telur).

               - Bakar terlalu lama pada suhu yang terlalu rendah.


          2) Biskut terlalu berderai :

           - Terlalu banyak gula.

               - Terlalu banyak lemak/mentega.

               - Tidak cukup telur.

               - Kaedah membancuh yang tak betul menyebabkan adunan tidak sekata.


          3) Biskut terlalu kembang :

            - Suhu terlalu rendah.

               - Tidak cukup tepung.

               - Terlalu banyak tepung.

               - Terlalu banyak cecair.

               - Loyang disapukan dengan terlalu banyak minyak.


          4) Biskut tak cukup kembang :

           - Suhu terlalu tinggi.

           - Tak cukup gula.

               - Tak cukup cecair.

               - Acuan disapukan dengan minyak dengan tidak sempurna.


          5) Biskut melekat di loyang :

               - Loyang tidak disapukan minyak dengan betul.

               - Terlalu banyak gula.


          Harap membantu yer... :)

0 comments:

Catat Ulasan