Ahad, 30 Jun 2013

MUSHROOM SOUP

Sangat senang untuk disediakan.. Bahan tak banyak & tak susah utk dicari,dibeli. Pe lagi try la buat.kot2 nak tukar selera nak makan western plak.asik makan nasi berlauk je kan..hehe..selamat mencuba ye.




Bahan-Bahan


  • 2 sd bsr Butter
  • 3 cwn Mushroom
  • 1/2 cwn Bawang (potong dadu)
  • 1/4 Saderi (potong dadu)
  • 2 sd bsr Tepung Serbaguna
  • 1 ulas Bawang putih (Cincang)
  • 1 sd teh Fresh Thyme
  • 3 cwn Susu
  • Garam & Lada Hitam
  • Keju & 1/2 cwn krim (ikot citarasa)

Cara Memasak
  1. Guna Non stick Pan, panaskan dan masukkan butter.
  2. Sautee' (tumis) cendawan, bawang & saderi dalam 4-5 minit sehingga kekuningan & naik bau.
  3. Kemudian masukkan tepung. Kacau sebati bagi sekata, masukkan bawang putih & thyme.
  4. Masukkan susu sedikit demi sedikit (1 cwn, 1 cwn) sambil tu kacau perlahan-lahan dengan api sederhana dalam 20 minit.
  5. Angkat pan,tuangkan sup tadi ke dalam blender, kisar sup sehingga sebati utk bg smoothy lagi. Baru perasakan.
* TIPS
     - Utk extra rasa sedap, boleh masukkan krim ckit utk rasa lemak2 lagi. Last nak letak cheese pon ok. Boleh hidangkan dengan garlic bread.. memang superb rasanya.. :)

0 comments:

Catat Ulasan