BAHAN-BAHAN
- 1 biji Bawang Besar - dicincang
- 3 sd bsr Serbuk Kari
- 2 batang Daun Kari (amik daun shj) - hiris halus
- 5 helai Daun Pudina - hiris halus
- 1 batang Daun Bawang - hiris halus
- 1 lobak merah (saiz kecik) - potong dadu
- 1 cawan Labu - potong dadu
- 1/2 cawan Sengkuang - potong dadu
- Ayam / Daging 500gm - potong dadu
- Kulit Popiah (ready made pny)
- 1 sd teh Garam
- 1 1/2 sd bsr Gula
- Lada hitam secukup rasa
- 250 ml Air
- Air sedikit - utk lekatkan kulit popiah
- Minyak Masak secukupnya
CARA MEMASAK
- Panaskan minyak, tumis bawang sehingga naik bau. Masukkan ayam / daging & serbuk kari, kacau sebati. Kacau lebih kurang dalam 1 minit.
- Kemudian masukkan pulak daun bawang, daun kari, daun pudina, labu & lobak merah. Kacau sebati & masukkan air, garam, gula, lada hitam.
- Masak selama 20 minit dalam api sederhana. Pastikan korang sentiasa kacau yer takut kang hangus bahagian bawah dah tak sedap.
- Bila tengok kuah dah agak-agak pekat masukkan sengkuang & kacau sebati dalam 1 minit. Tutup api.
- Sejukkan dulu adunan. Dah sejuk, baru letakkan inti tu pada kulit popiah & lipat bentuk segitiga.
- Panaskan minyak. Goreng samosa & angkat bila dah nampak warna kulit popiah 2 kuning keemasan. Yang penting jangan hangus sudah ye.
* In Sha Allah sedap.. en suami pon puji cakap sedap :) selamat mencuba ye.. sudi-sudilah share komen kat blog ni ye.
0 comments:
Catat Ulasan