Ahad, 14 Julai 2013
MASALAH2 YG SERING DIHADAPI KETIKA MEMBUAT BISKUT DAN PUNCANYA
1) Biskut terlalu keras :
- Tepung yang digunakan tidak sesuai (terlalu "kuat").
- Tepung terlalu banyak.
- Tidak cukup lemak/mentega/marjerin.
- Kandungan gula yang tidak betul.
- Terlalu lama memukul/mixing.
- Tidak cukup cecair (contohnya telur).
- Bakar terlalu lama pada suhu yang terlalu rendah.
2) Biskut terlalu berderai :
- Terlalu banyak gula.
- Terlalu banyak lemak/mentega.
- Tidak cukup telur.
- Kaedah membancuh yang tak betul menyebabkan adunan tidak sekata.
3) Biskut terlalu kembang :
- Suhu terlalu rendah.
- Tidak cukup tepung.
- Terlalu banyak tepung.
- Terlalu banyak cecair.
- Loyang disapukan dengan terlalu banyak minyak.
4) Biskut tak cukup kembang :
- Suhu terlalu tinggi.
- Tak cukup gula.
- Tak cukup cecair.
- Acuan disapukan dengan minyak dengan tidak sempurna.
5) Biskut melekat di loyang :
- Loyang tidak disapukan minyak dengan betul.
- Terlalu banyak gula.
Harap membantu yer... :)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 comments:
Catat Ulasan