Selasa, 5 November 2013

RESEPI ROTI JALA

Lama nya aku tak update ape-ape resepi kat dalam blog aku ni yer... jadi utk kali ni aku akan update resepi yang sangat senang & sesuai utk di hidangkan waktu sarapan pagi ataupon masa minum petang.. Bahan tak banyak,semua senang dapat.. Ape yang PENTING korang pastikan bancuhan adunan tak terlalu pekat @ terlalu cair yer,kalo pekat jawabnya bukan jadi roti jala tapi jadi roti menitik.. hahaha...

BAHAN-BAHAN



  • 2 cawan Tepung Gandum
  • 2 cawan Air
  • 1 biji Telur
  • 1 sudu kecik Garam Halus
  • Beberapa titik pewarna kuning


CARA MEMASAK 



  1. Masukkan kesemua bahan2 ke dalam satu mangkuk, kemudian kacau & pukul sebati.
  2. Perapkan adunan dalam 1/2 jam.
  3. Panaskan non stick pan & masukkan adunan ke dalam acuan roti jala.
  4. Tebar/kirai adunan di atas pan. Biarkan hingga roti jala tu masak.
  5. Angkat & gulung macam kat kedai-kedai yer.. hehehe...
Macam bese la roti jala sedap kalo cicah ngan kuah kari ayam @ daging... Tapi kalo musim durian lagi best cicah ngan bubur @ pengat durian. perghhh sure meleleh je..manis2 je masa cicah 2.. tapi tak elok manis-manis gula banyak tak elok tok kesihatan! diabetes..ngeh ngeh ngeh... Selamat Mencuba yer kekawan semua. Pada yang dah mencuba tu sila-sila la komen yer..