Selasa, 16 Julai 2013

LAI LAI KATONG.... TIRAMISU ORDER - AREA COD #SLIM RIVER #BEHRANG #TANJUNG MALIM #IPOH


Chilled Dessert FDD - Tiramisu
Berminat?? Nak Order??

COD Area - Slim River,Behrang, Tanjung Malim & Ipoh(Depends on date) Perak.

Flavour - Coffee (Nescafe + Coffee) or Orange (orange+choc)

Size(refer 2 pic)
‪#‎RM‬ 15.00 (big)
#RM 8.00 (medium)
#RM 2.50 (small)

* YG pasti rasanya memang sedap & terangkat..
* Sesiapa yg nak repeat order,sila2 kan la ye..
* Sesuai dimakan time berbuka puasa.

**Sebarang Pertanyaan boleh la Like page FB - Fana Door Desserts & PM(message) kami utk membuat Tempahan TIRAMISU





Harga & Saiz Bekas



Tempahan Dari Pelanggan. Sesuai dijadikan sebagai Hantaran utk majlis Pertunangan @ Perkahwinan. Juga Boleh Dijadikan Sebagai Pemanis Mulut utk tetamu yg Hadir... RM 2.50 (SMALL SIZE)



Tempahan Dari Pelanggan Di Ipoh Perak.



#TIRAMISU DESSERT #FLAVOUR-COFFEE @ ORANGE #PRICE-RM2.50,RM8.00,RM15.00

Ahad, 14 Julai 2013

MASALAH2 YG SERING DIHADAPI KETIKA MEMBUAT BISKUT DAN PUNCANYA


          1) Biskut terlalu keras :


           - Tepung yang digunakan tidak sesuai (terlalu "kuat").

               - Tepung terlalu banyak.

               - Tidak cukup lemak/mentega/marjerin.

               - Kandungan gula yang tidak betul.

               - Terlalu lama memukul/mixing.

               - Tidak cukup cecair (contohnya telur).

               - Bakar terlalu lama pada suhu yang terlalu rendah.


          2) Biskut terlalu berderai :

           - Terlalu banyak gula.

               - Terlalu banyak lemak/mentega.

               - Tidak cukup telur.

               - Kaedah membancuh yang tak betul menyebabkan adunan tidak sekata.


          3) Biskut terlalu kembang :

            - Suhu terlalu rendah.

               - Tidak cukup tepung.

               - Terlalu banyak tepung.

               - Terlalu banyak cecair.

               - Loyang disapukan dengan terlalu banyak minyak.


          4) Biskut tak cukup kembang :

           - Suhu terlalu tinggi.

           - Tak cukup gula.

               - Tak cukup cecair.

               - Acuan disapukan dengan minyak dengan tidak sempurna.


          5) Biskut melekat di loyang :

               - Loyang tidak disapukan minyak dengan betul.

               - Terlalu banyak gula.


          Harap membantu yer... :)

SAMOSA INTI LABU RAMADHAN

Selamat berpuasa semua... Alhamdulillah dah hari ke 5 kita berpuasa. Macam mana? mesti ok kan sebab baru lagi. Pada suri rumah 2 mesti masih maintain pikirkan nak masak ape untuk juadah berbuka. Al maklumler baru hari ke 5 berpuasa, kalo dah tengah2 tu mesti kosong minda sebab dah tak tau nak masak ape. Jadi sempena bulan puasa ni aku nak share dengan korang sume resepi untuk juadah berbuka puase.. wot wot wot... macam biasa tagline aku mudah & senang. tak payah susah2 yang penting sedap. Selamat mencuba ye...



BAHAN-BAHAN


  • 1 biji Bawang Besar - dicincang
  • 3 sd bsr Serbuk Kari
  • 2 batang Daun Kari (amik daun shj) - hiris halus
  • 5 helai Daun Pudina - hiris halus
  • 1 batang Daun Bawang -  hiris halus
  • 1 lobak merah (saiz kecik) - potong dadu
  • 1 cawan Labu - potong dadu
  • 1/2 cawan Sengkuang - potong dadu
  • Ayam / Daging 500gm - potong dadu
  • Kulit Popiah (ready made pny)
  • 1 sd teh Garam
  • 1 1/2 sd bsr Gula
  • Lada hitam secukup rasa
  • 250 ml Air
  • Air sedikit - utk lekatkan kulit popiah
  • Minyak Masak secukupnya

CARA MEMASAK

  1. Panaskan minyak, tumis bawang sehingga naik bau. Masukkan ayam / daging & serbuk kari, kacau sebati. Kacau lebih kurang dalam 1 minit.
  2. Kemudian masukkan pulak daun bawang, daun kari, daun pudina, labu & lobak merah. Kacau sebati & masukkan air, garam, gula, lada hitam. 
  3. Masak selama 20 minit dalam api sederhana. Pastikan korang sentiasa kacau yer takut kang hangus bahagian bawah dah tak sedap.
  4. Bila tengok kuah dah agak-agak pekat masukkan sengkuang & kacau sebati dalam 1 minit. Tutup api.
  5. Sejukkan dulu adunan. Dah sejuk, baru letakkan inti tu pada kulit popiah & lipat bentuk segitiga. 
  6. Panaskan minyak. Goreng samosa & angkat bila dah nampak warna kulit popiah 2 kuning keemasan. Yang penting jangan hangus sudah ye.

* In Sha Allah sedap.. en suami pon puji cakap sedap :) selamat mencuba ye.. sudi-sudilah share komen kat blog ni ye.

Sabtu, 6 Julai 2013

HILANGKAN LENDIR IKAN KELI

Do it Simple as You can...de kene mengena tak? Hari ni aku nak share ngan korang cara mcm mana Nak Hilangkan Lendir Ikan KELI dengan mudah. Tak payah le kita nak letak air asam jawa,rendam dengan air basuhan beras,asam keping,garam & macam-macam lagi ler... Ye la kadang2 memang kena ikot petua org tua2 kita dulu.. Tapi aku de gak cuba buat, tak jugak hilang lendir dan jugak bau hanyir nya.. Bagi yang tak gemor bau hanyir dan geli lendir ikan 2 elok le cuba. Jangan plak p basuh dengan air sabun sudah le ye.

Read More........